top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverlvanstralendorff

Thuiswerken, de beste tips samengevat

Bijgewerkt op: 28 okt. 2020

We zitten met zijn allen al een paar maanden vanuit huis te werken. Voor veel thuiswerkers is deze situatie helemaal nieuw en het internet overstroomt met tips om nog beter vanuit huis te presteren. Inmiddels heb ik er al veel voorbij zien komen van een tip 3 tot zelfs tip 32 en dat deed me besluiten om van al die lijsten er één te produceren. Alles gejat maar op een, voor mij, zinvolle manier bij elkaar gezet. Dus… ‘read-no-more’, blijf hier en doe er je voordeel mee.1 Zorg voor een up-to-date werkplek.

Die oude stoel die je wel eens gebruikte als je thuis iets wilde uitwerken voldoet niet. Zorg voor een echte verstelbare kantoorstoel, eventueel in een in hoogte verstelbaar bureau (Ikea), in een tweede scherm naast je laptop en goede wifi. Zorg voor een werkplek die jou motiveert. Heeft die even een verfje nodig of nieuw behang? Doe het want je zit hier nog wel een tijdje en zo kun je jouw klanten en collega’s met trots je werkplek tonen. Iedereen zit met dezelfde situatie dus laat maar zien.


2 Begin je dag met een planning

Wanneer het kan plan dan je dag en houd je er aan. Je kunt meer plannen dan je denkt. Kleed je aan, ook met schoenen, neem een goed ontbijt, plan in ieder geval je pauzes, het begin en het einde van je werkdag. Sluit dan ook echt alles af en ruim op.

Ben je een ochtendmens? Start dan gerust een uur eerder dan normaal. Ben je avondmens? Werk dan wat langer door als dat kan. Ga op zoek naar jouw optimale piekuren en pas die zo prettig mogelijk in. Je hebt geen reistijd meer en bedenk hoe je die tijd in jezelf kunt investeren. In je gezondheid, bewegen en eten.

Ga als het kan ’s morgens tóch de deur uit om koffie en een krant te halen, kom weer thuis en ga aan de slag. Juist wanneer je thuis werkt ligt een burn-out op de loer omdat jij jezelf moeilijk kunt corrigeren. Zet een tijdsalarm om je aan pauzes en einde van de dag te herinneren. Klaar is klaar.


3 Blijf verbonden en communiceer

Met je collega’s en met je leidinggevende. Beter te veel dan te weinig. Je kunt ervoor kiezen om gedurende een deel van de dag je Zoom-, Facetime- of Teams- omgeving open te laten staan. Je hoeft niets te zeggen maar bent toch samen bezig. Zoek aan het einde van de dag contact met je collega’s om te vragen hoe het ging en of je nog zaken voor hen kunt doen.


4 Ben aardig voor jezelf.

Heb er vrede mee wanneer je af en toe iets voor jezelf doet. Maak een wandeling. Vang kinderen en partner op als je daar behoefte aan hebt en wanneer je alleen bent zoek dan online je vrienden, kennissen en collega’s op om over andere dingen dan werk te praten. Zet gerust de radio aan op de achtergrond. Maak afspraken met huisgenoten over werkplek, rust in huis en werktijden en weet dat het okay is om werk en privé te mixen.

5 Ga op zoek naar mogelijkheden om jezelf te blijven ontwikkelen.

Dat kan op vele manieren. Via lezen, podcasts, LinkedIn en zeker ook middels on- line trainingen.

101 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page