top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverlvanstralendorff

Confirmatiebias

Vandaag las ik in de online versie van Management Team MT.nl over ‘Confirmatiebias’. Laten we eens kijken hoe jij als salesdirecteur, teamleider of middle manager omgaat met jóuw onbewuste voorkeuren.


We zijn over het algemeen van mening dat we ‘vrije denkers’ zijn. Je omgeving echter vormt je deels bewust en deels onbewust. Je ouders, je sociale omgeving met vrienden en leraren. Gebeurtenissen in je leven. Door alles worden we gevormd. Soms positief, soms negatief. De invloed van sociale media en de ‘geweldige’ ervaringen van alle anderen behalve jij, is groter dan we denken.


We willen onze mening en ons gedrag in overeenstemming met elkaar hebben. Bij alle besluiten die we nemen gaan we bewust en onbewust op zoek naar bevestiging voor onze mening. Cognitieve dissonantie is daar een voorbeeld van. Wanneer je je er van bewust bent (cognitie) en datgene wat je ervaart anders is dan je verwachting (dissonant aan je verwachting) dan krijgen we over het algemeen de neiging om die dissonantie te minimaliseren. We gaan dan op zoek om het ongemakkelijke gevoel dat we hebben weer in balans te krijgen.


Terug naar “Confirmatiebias’ en wat jij er mee kunt. In het artikel van Peter van Lockhuyzen in MT.nl schrijft hij: “Confirmatiebias houdt in dat we selectief met informatie omgaan om onszelf in onze bestaande opvattingen te bevestigen. Ongemerkt hebben we een voorkeur voor de informatie die ons het gevoel geeft dat we het bij het rechte eind hebben. Uit de grote informatiebrij pikken we vooral op wat we willen horen”.


Hoe doe jij dat? Bedenk je eens of je jouw manier van leidinggeven aan je mensen laat beïnvloeden door meningen en invloed van anderen of dat het echt je eigen ervaring en mening is die jouw handelen beïnvloedt. Je hoeft het natuurlijk niet met me te delen. Maar wellicht heb je tijd om er deze dagen in je tuin, op je balkon of tijdens een wandeling over na te denken. En let op! Je gedrag en wat je zegt en denkt op zakelijk gebied ( richting je medewerkers) neem je ook mee naar huis, en andersom.


Louis van Stralendorff, DGA Interselling Interim BV61 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page